پرسپولیس نیوز : به دربی بیست‌و‌نهم پایتخت خوش آمدید. تعجب نکنید، نه ما اشتباه می‌کنیم و نه شما!

در واقع اين بيست و نهمين دربي در ادوار ليگ‌برتر است و مي‌خواهيم برخي از اتفاقات مهم آن را موشكافي كنيم. اتفاقاتي كه گاهي جذاب بود و گاهي پرتنش اما از زماني كه ليگ‌برتر شروع شد، نسبت به دربي‌هاي قبل از آن، اكثراً با افت شديد كيفي مواجه بوديم. افتي كه به خاطر ترس از باخت و ظهور سرمربيان ترسو رقم خورد. حالا با ما بياييد تا لايه‌هاي مختلف دربي‌هاي تهران در ليگ‌برتر را بررسي كنيم:

فصل اول: سالي كه نكوست… 

تاريخ بازي رفت 28 دي 1380 بود. استقلال دربي قبلي را با تك‌گل عليرضا اكبرپور برده بود و مي‌خواست باز هم به پيروزي‌هايش ادامه دهد اما در دقيقه 25 بازي، رضا جباري سيلي اول را زد. هنوز بازي در نيمه اول به اتمام نرسيده بود كه محمد نوازي از روي نقطه پنالتي و در دقيقه 38 سيلي خورده را جبران كرد. در نيمه دوم، همه چيز متعادل شد و در نهايت با تساوي يك – يك به اتمام رسيد. دربي ‌برگشت آن فصل روز 19 ارديبهشت سال 81 برگزار شد. يك بازي سرد و بي‌روح كه نتيجه‌اي جز تساوي بدون گل نداشت. شايد همين فتح بابي شد براي تساوي دربي‌هاي بعدي ليگ‌برتر… 

فصل دوم: از ثانيه 30 تبريز تا برتري سرخ

ورزشگاه آزادي تهران بايد مرمت مي‌شد و در اين فصل، بازي‌هاي پرسپوليس و استقلال به ورزشگاه تختي منتقل شد اما براي دربي در تختي گنجايش كافي نبود تا بازي را در ورزشگاه يادگار امام(ره) تبريز برگزار كنند. قبل از رسيدن به دقيقه يك، علي سامره يك گل زيبا را وارد دروازه پرسپوليس كرد. همان جا لقب علي 30 ثانيه را گرفت. نيمه اول را آبي‌پوشان بردند و در نيمه دوم، پرسپوليس اين بار صاحب پنالتي شد. دقيقه 70، علي انصاريان پشت توپ ايستاد و نتيجه را به تساوي كشيد. در بازي برگشت (23خرداد 1382)، كه اولين بازي در ورزشگاه تازه مرمت شده آزادي بود، يحيي گل‌محمدي در دقيقه 11 گل زد و بهنام ابوالقاسم‌پور نيز در دقيقه 50 كار را تمام كرد. عليرضا اكبرپور روي حملات استقلال يكي از گل‌ها را جبران كرد اما بازي به سود سرخ‌ها به اتمام رسيد. اين اولين پيروزي يك تيم در دربي‌هاي ليگ‌برتري بود.

فصل سوم‌؛ سوپرشوت فكري و نيمه الكي

استقلالي‌ها شكست را جبران كردند. 25 مهر سال 82 آبي‌ها مقابل تيم پرستاره پرسپوليس قرار گرفتند و علي سامره با گل دقيقه 8 خود، سيلي اول را زد. باز هم با اين گل، استقلال برنده به رختكن رفت. در اوايل نيمه دوم، محمود فكري با يك سوپرشوت ديدني، دروازه ساشا ايليچ را گشود. يكي از زيبا‌ترين گل‌هاي دربي در اين روز رقم خورد. عيسي ترائوره در دقيقه 70 بازي با ضربه سر، فقط يك گل را جبران كرد اما استقلال بازي را برد. 13 بهمن همان سال، دو تيم به تساوي رسيدند. داود سيدعباسي دقيقه 3 بازي و روي يك توپ‌ربايي گل اول را زد. حامد كاويانپور نيز در دقيقه 20 با يك شوت ديدني بازي را به تساوي كشيد. بعد از اين گل، بازي دچار افت شد تا جايي كه نيمه دوم انگار «الكي» برگزار شد!

فصل چهارم‌؛ دربي در تنور هيجان

بازي رفت كه در روز 3 آبان 83 برگزار شد، چنگي به دل نزد. تساوي محتاطانه دو رقيب ديرينه. هرچه بود در روز 7 اسفندماه همان سال رخ داد، در دربي برگشت كه نتيجه عجيبي داشت. نيمه اول زياد جالب نبود اما نيمه دوم با گل رضا عنايتي در دقيقه 53 گرم شد. شيث رضايي دقيقه (67) بازي را به تساوي كشيد و بعد سهراب انتظاري با گل دقيقه (75) خود كه در موقعيت مشكوك به آفسايد هم بود، هيجان را بيشتر كرد. پرسپوليس بازي را برده تلقي مي‌كرد كه محمود فكري از راه رسيد و با يك شوت زيباي ديگر در دقيقه 86، كار را به تساوي كشيد. در آخرين ثانيه‌ها بود كه سانتر فرزاد مجيدي با ضربه سر مهارنشدني پيروز قرباني، برتري استقلال را ثبت كرد.

فصل پنجم‌؛ خداحافظ سلطان

14 آبان ماه سال 84 بازي رفت با برد استقلالي‌ها همراه شد. رضا عنايتي در دقيقه 56 گل زد و تيمش را پيش انداخت. بعد پرسپوليس حمله كرد اما هرچه زد به در بسته خورد تا در نهايت مقابل دفاع محكم استقلال كم آورده و سه امتياز را به حريف بدهد. اين آخرين دربي‌اي بود كه سلطان فوتبال ايران، علي پروين روي نيمكت پرسپوليس مي‌نشست. خداحافظي او با يك شكست بد در دربي‌ها همراه شد. در بازي برگشت در روز 19 اسفند همان سال باز هم طرفين به تساوي بدون گل رضايت دادند با اين تفاوت كه پرسپوليس هجومي‌تر و بهتر بازي كرد.

فصل ششم‌؛ برد شيرين

پرسپوليس بازي 12 آبان 1385 كه ديدار رفت بود را با حساب 2 بر يك برد، شاهكار مصطفي دنيزلي! اميرحسين صادقي در دقيقه 16 استقلال را پيش انداخته بود اما مهرزاد معدنچي روي يك كرنر سريع، دروازه مهدي رحمتي را باز كرد. در نيمه دوم، پاس ديدني روبرت ساها در عمق دفاع را مهرداد اولادي ربود و با يك چيپ دقيق، دروازه استقلال را باز كرد. در اين فصل عليرضا نيكبخت‌واحدي براي اولين بار با پيراهن پرسپوليس مقابل استقلال بازي كرد و علي انصاريان با پيراهن استقلال مقابل پرسپوليس. 10 ارديبهشت سال بعد دوباره بازي به تساوي كشيده شد. نيكبخت در دقيقه 13 با يك ضربه سر به استقلال گل زد و علي عليزاده قبل از پايان نيمه اول، دروازه پرسپوليس را گشود، يعني هر دو بازيكن به تيم خود گل زدند و جالب اينكه نيكبخت در 13 دربي با پيراهن آبي هرگز به پرسپوليس گل نزده بود!

فصل هفتم‌؛ تساوي با گلزنان رفت و برگشت

22 مهر 86 بود كه افشين قطبي و ناصر حجازي در اوج محبوبيت خود روي نيمكت سرخابي‌ها نشستند. هر دو دربي اين فصل شبيه به يكديگر شد، در هر دو دربي، اميد روانخواه گل اول را براي استقلال زد و محسن خليلي گل تساوي را براي پرسپوليس ثبت كرد. هر دو دربي به تساوي 1-1 كشيد با اين تفاوت كه در ديدار برگشت، فيروز كريمي سرمربي استقلال بود.

فصل هشتم‌؛ ادامه تساوي‌ها

امان از اين تساوي‌هاي يك – يك. در اين فصل نيز تساوي‌ها با اين نتيجه در دو بازي رفت و برگشت ادامه يافت. در بازي رفت، ابتدا آرش برهاني براي استقلال در شروع نيمه دوم گل زد و سپس علي كريمي در آخرين دقايق بازي، كار را به تساوي كشاند. بازي برگشت 25 بهمن سال 87 برگزار و باز هم يك – يك شد! مجتبي جباري گل استقلال را زد و مازيار زارع در دقيقه 3+90 براي پرسپوليس از روي نقطه پنالتي گلزني كرد. پنالتي‌اي كه هديه علي عليزاده مهاجم استقلالي‌ها به پرسپوليس بود و كلي حرف و حديث به همراه داشت. محسن تركي براي اولين بار به عنوان يك داور ايراني پس از 14 سال دربي را سوت زد.

فصل نهم‌؛ آغاز سريال فرهاد و سوپرگل كريم

آخرين قسمت از سريال تساوي‌هاي يك – يك در روز 10 مهر سال 88 رقم خورد. پرسپوليس به يك پنالتي رسيد كه ضربه را مهدي شيري زد و وحيد طالب‌لو توپ را برگرداند اما در ادامه، عادل كلاه‌كج گل اول را زد. 5 دقيقه بعد روي يك ارسال، حسين كاظمي و فرهاد مجيدي با هم به هوا پريدند و توپ به هر ترتيبي كه بود گل شد. گلي كه فرهاد مدعي است او زده است. در بازي برگشت، استقلال مقابل پرسپوليس شكست خورد. دومين گل فرهاد مجيدي در دربي‌ها كه دقيقه 16 آبي‌ها را پيش انداخت ولي با گل زيباي مرحوم هادي نوروزي جبران شد. در آخرين دقايق بازي روز 14 بهمن 1388 بود كه كريم باقري با يك شوت 30 متري و زيبا كار را تمام كرد. سعيد مظفري‌‌زاده قاضي اين ديدار بود.

فصل دهم‌؛ ‌رفت و برگشت لطف داوری

 23 مهر سال 89 بود كه در دقيقه 1+90 فرهاد مجيدي استارت زد و شيث رضايي را از پيش‌رو برداشت و توانست توپ را به كنج دروازه عليرضا حقيقي بفرستد. آبي‌ها بازي را بردند تا پرويز مظلومي اولين پيروزي‌‌اش را جشن بگيرد آن هم در حالی که در نیمه اول مسعود مرادی گل صحیح محمد نوری را آفساید اعلام کرد. 10 فروردين سال 90 نيز آرش برهاني در دربي برگشت با گل دقيقه 43 خود توانست دومين برد پياپي استقلال را مقابل پرسپوليس رقم بزند باز هم در حالی که داور محسن ترکی وقتی که بازی مساوی بود پنالتی واضح روی غلامرضا رضایی و اخراج محمد محمدی دروازه بان استقلال را اعلام نکرد.

فصل يازدهم‌؛ از باخت استيلي تا معجزه ايرلندي

مظلومي سومين و آخرين برد پشت‌سر هم در دربي‌هاي ليگ‌برتري را تجربه كرد. فرهاد مجيدي در دقيقه 15 و مجتبي جباري در دقيقه 81 براي استقلال گل زدند تا بازي روز 25 شهريور 90 به سود اين تيم تمام شود. حميد استيلي دو روز قبل از اين دربي روي تخته سفيد روزنامه خبرورزشي نوشته بود: «دربي را مي‌بريم» اما بازي را واگذار كرد. در دربي برگشت يعني روز 13 بهمن 1390 اما يك معجزه فراموش‌نشدني رقم خورد. مصطفي دنيزلي سرمربي پرسپوليس بود و با گل‌هاي ميلاد ميداودي در دقيقه 23 و فريدون زندي در دقيقه 50 از استقلال عقب افتاد. پرويز مظلومي به شكل عجيبي به شادي پرداخت و پرسپوليس در دقيقه 60 با اخراج اولادي 10 نفره شد تا آقامصطفي سه تعويض كرده و يك معجزه را رقم بزند. ايمون زايد در دقايق 82، 83 و 1+90 سه بار دروازه استقلال را باز كرد تا جذاب‌ترين دربي ادوار ليگ‌برتر در تاريخ ثبت شود. زايد دومين خارجي تاريخ شد كه در دربي گل زده و پس از 38 سال دومين بازيكني كه در دربي هت‌تريك مي‌كند. در هر دو مورد، نفر اول پرسپوليس بود و هنوز نفر سومي نيامده است.

فصل دوازدهم و سيزدهم‌؛ صفر- صفرهاي كمتر از صفر!

در ليگ دوازدهم پرسپوليس و استقلال دو بار به مصاف هم رفتند كه هر دو بازي با تساوي بدون گل به اتمام رسيد. ديدارهايي كه نه كيفيت داشت، نه جذابيت و نه هيچ چيز قابل بحث ديگري. بازي‌هاي زشت كه فقط نام بزرگ دربي را حمل مي‌كرد اما چيزي به فوتبال هديه نداد. در ليگ سيزدهم نيز همين شرايط بود و تیم دایی هم رفت و برگشت مساوی کرد. 4 بازي همراه با ترس و حساسيت‌هاي كاذب در سال‌هاي 91 و 92 را ديديم.

فصل چهاردهم‌؛ تابلوي رفت و برگشت

در ليگ قبلي پرسپوليس دو بازي رفت و برگشت را برد. در بازي اول كه 2 آذر 93 برگزار شد، پرسپوليس گل اول را دريافت كرد. سپس سرمربي استقلال دستور داد بازيكنانش از گلي كه در دقيقه 44 زده بودند دفاع كنند كه اين مقاومت با تعويض مهدي طارمي شكست. محمد نوري در دقيقه 72 و اميد عاليشاه در دقيقه 82 روي پاس زيبا و به‌ياد ماندني هادي نوروزي موفق به تغيير نتيجه بازي شدند. پرسپوليس پس از سه سال طلسم تساوي‌ها را در دربي شكست و جالب اينكه آخرين برنده دربي‌ها نيز خودش بود (13 بهمن 90) و جالب‌تر اينكه درست مثل همان دربي معروف 10 نفره پيروز شد و اين بار عاليشاه از زمين اخراج شد. در بازي برگشت، برانكو توانست روي يك تاكتيك تمرين شده، با پاس گل هادي نوروزي و ضربه سر زيبا و سه امتياز علي عليپور دربي را ببرد و پرسپوليس در اين فصل دبل كند، پيروزي‌اي كه باعث ايجاد تغييرات روي نيمكت استقلال شد. حالا همه ايران در انتظار دربي شماره 29 هستند.

 

همه چيز مساوي است

در دربي‌هايي كه انجام شده، همه چيز مساوي است. 28 بازي تا به حال در ليگ‌برتر برگزار شده كه 16 بازي با نتيجه مساوي به اتمام رسيده است. 6 بار پرسپوليس و 6 بار نيز استقلال صاحب برتري شده‌اند اما آبي‌پوشان يك گل زده بيشتر در كارنامه خود دارند، پرسپوليس 24 گل زده و استقلال 25 گل.

21 مقابل 16

در 28 دربي گذشته 16 بازيكن براي استقلال زننده 25 گل بوده‌اند، در حالي كه 24 گل پرسپوليسي‌ها توسط 21 نفر رقم خورده است. به غير از ايمون زايد كه 3 گل زد و محسن خليلي كه 2 گل وارد دروازه استقلال كرد، بقيه بازيكنان سرخپوش در دربي‌ها فقط يك گل زده‌اند: «رضا جباري، علي انصاريان، يحيي گل‌محمدي، بهنام ابوالقاسم‌پور، عيسي ترائوره، حامد كاويانپور، شيث رضايي، سهراب انتظاري، مهرزاد معدنچي، مهرداد اولادي، عليرضا نيكبخت، علي كريمي، مازيار زارع، عادل كلاه‌كج، هادي نوروزي، كريم باقري، محمد نوري، اميد عاليشاه و علي عليپور» اما استقلالي‌ها از اين حيث، بهتر عمل كرده‌اند. پس از فرهاد مجيدي با 4 گل، مجتبي جباري، آرش برهاني، اميد روانخواه، رضا عنايتي، محمود فكري و علي سامره هر كدام 2 گل زده‌اند و محمد نوازي، عليرضا اكبرپور، داود سيدعباسي، پيروز قرباني، اميرحسين صادقي، علي عليزاده، فريدون زندي، ميلاد ميداودي و سجاد شهباززاده نيز هر كدام يك گل در دربي‌ها به‌ثمر رسانده‌اند.

دو دربي متفاوت

در كنار ليگ‌برتر و از زماني كه اين ليگ شروع شده تا به حال، دو بازي ديگر نيز بين اين دو تيم برگزار شده است. اولين بازي در جام‌حذفي بود كه استقلال در سال 1390 توانست با گل‌هاي مجتبي جباري، فرهاد مجيدي و اسماعيل شريفات پرسپوليس را شكست داده و حذف كند و دومين تقابل، دربي در جام ولايت بود كه با تساوي 2 – 2 به اتمام رسيد. مرحوم هادي نوروزي هر 2 گل پرسپوليس را به‌ثمر رساند و آرش برهاني نيز 2 گل استقلال را. با اين اطلاعات و آمار به دربي شماره 29 رسيده‌ايم…

 

فصل

بازي رفت

بازي برگشت

اول

استقلال يك – پرسپوليس يك

پرسپوليس صفر – استقلال صفر

دوم

پرسپوليس يك – استقلال يك

استقلال يك – پرسپوليس 2

سوم

پرسپوليس يك – استقلال 2

استقلال يك – پرسپوليس يك

چهارم

پرسپوليس صفر – استقلال صفر

استقلال 3 – پرسپوليس 2

پنجم

استقلال يك -پرسپوليس صفر

پرسپوليس صفر – استقلال صفر

ششم

پرسپوليس 2 – استقلال يك

استقلال يك – پرسپوليس يك

هفتم

استقلال يك – پرسپوليس يك

پرسپوليس يك – استقلال يك

هشتم

پرسپوليس يك – استقلال يك

استقلال يك – پرسپوليس يك

نهم

استقلال يك – پرسپوليس يك

پرسپوليس 2 – استقلال يك

دهم

استقلال يك – پرسپوليس صفر

پرسپوليس صفر – استقلال يك

يازدهم

پرسپوليس صفر – استقلال 2

استقلال 2 – پرسپوليس 3

دوازدهم

پرسپوليس صفر – استقلال صفر

استقلال صفر – پرسپوليس صفر

سيزدهم

پرسپوليس صفر – استقلال صفر

استقلال صفر – پرسپوليس صفر

چهاردهم

استقلال يك – پرسپوليس 2

پرسپوليس يك – استقلال صفر

 

 

 

 

برای ثبت نظرات خود بدون نیاز به تایید عضو کانال تلگرام پرسپولیس نیوز شوید(کلیک کنید)