با پیگیری‌های فدراسیون فوتبال چند دستگاه VAR برای استفاده در لیگ برتر وارد ایران شده است.

داربی ۱۰۲ به اولین دیدار لیگ برتر ایران تبدیل شد که در آن سیستم کمک‌داور ویدیویی مورد استفاده قرار گرفت. البته استفاده از VAR در این دیدار به‌سادگی انجام نشد و در نهایت یک روز قبل از برگزاری بازی، تکلیف استفاده از VAR مشخص شد؛ موردی که نیازمند تایید AFC و فیفا بود.

با اینکه تصور می‌شود فقط یک دستگاه از سیستم VAR وارد ایران شده اما مشخص کرده است که فدراسیون فوتبال چند دستگاه VAR دیگر را هم به ایران وارد کرده است.

با این حال موانعی برای استفاده از VAR در ورزشگاه‌های لیگ برتر وجود دارد؛ از جمله آموزش داوران و مالکیت سیستم‌های VAR.

هدایت‌الله ممبینی، دبیر کل فدراسیون فوتبال، دیروز (پنجشنبه) اعلام کرد که قرار است آموزش داوران از یکی، دو ماه آینده در ایران انجام شود تا این مساله حل و فصل شود.

از سوی دیگر اما، موضوع مالکیت سیستم‌های VAR بحث مهم‌تری است که باید به آن پرداخته شود. پول دستگاه‌های خریداری‌شده از سوی فدراسیون فوتبال از منابع ایران در فیفا پرداخت شده است و در حال حاضر این دستگاه‌ها در مالکیت فدراسیون فوتبال قرار دارند. با این همه فدراسیون فوتبال قصد دارد این دستگاه‌ها را به مالک هر ورزشگاه لیگ برتری بفروشد تا هر ورزشگاه، خودش مسئولیت نگهداری از VAR را بر عهده بگیرد.

در چنین شرایطی، تکلیف باشگاه‌هایی مانند فولاد، مس رفسنجان و سپاهان که ورزشگاه اختصاصی دارند مشخص است و خودشان باید اقدام به خرید دستگاه‌های VAR بکنند اما این موضوع در مورد ورزشگاه‌های تحت مالکیت شرکت توسعه و تجهیز پیچیده‌تر است. به همین دلیل این شرکت باید سیاست خودش را در قبال استفاده از VAR در ورزشگاه‌هایش مشخص کند.

یکی از راهکارهایی که برای شرکت توسعه و تجهیز اماکن ورزشی وجود دارد این است که از VAR به صورت پورتابل استفاده کند و این دستگاه را به صورت موقت به هر ورزشگاهی که قرار است بازی لیگ برتری در آن برگزار شود، منتقل کند.

مشکل تصویربرداری هم دیگر مانع استفاده از VAR در لیگ برتر است.

دیروز تصاویر VAR توسط دوربین‌های صداوسیما به کمک‌داوران ویدیویی داده شد؛ به این صورت که صداوسیما تصاویر خام ۹ دوربین را برای استفاده VAR در اختیار اپراتورهای این تجهیزات قرار داد.

پیش از این، صداوسیما تجربه مشابهی در لیگ قهرمانان آسیا داشت که در آن رقابت‌ها تصاویر خام شش دوربین صداوسیما استفاده شده بود و دو دوربین خط دروازه هم توسط AFC در ورزشگاه آزادی به کار گرفته شده بود. با این حال در داربی ۱۰۲ از دوربین خط دروازه استفاده نشد.

تجهیزات VAR استفاده‌شده در داربی همانند بازی‌های لیگ قهرمانان آسیا به شرکت EVS تعلق داشت. البته یک مدل از تجهیزات اسلوموشن شرکت EVS در صداوسیما وجود دارد اما فیفا و AFC تنها به تجهیزات تاییدشده از سوی خودشان مجوز استفاده می‌دهند و به همین دلیل تجهیزات VAR دوباره وارد ایران شد.

 

برای ثبت نظرات خود بدون نیاز به تایید عضو کانال تلگرام پرسپولیس نیوز شوید(کلیک کنید)