پرسپولیس نیوز : پیشکسوتان فوتبال ایران در رابطه با موضوع اخلاق و حواشی اخیر، مهمترین موضوع را عدم آموزش اخلاق به بازیکنان و حضور غیرفوتبالی‌ها عنوان کردند.

 حسن روشن، فرامرز ظلی، مهدی مناجاتی و حسین کلانی ظهر امروز  در نمایشگاه مطبوعات حاضر شدند. چهار پیشکسوت موسفید فوتبال ایران در مورد مسائل فوتبال و حواشی که اخیراً به وجود آمده صحبت‌هایی کردند که در زیر می‌خوانید:

 این روزها حواشی زیادی در فوتبال ایران وجود دارد دلیل بروز این اختلافات را چه می‌دانید؟

روشن: این اتفاقات از عدم مدیریت است نمی‌خواهم بگویم فدراسیون مقصر است. زیرمجموعه فوتبال ما حدود 200 باشگاه است که دارای 200 مدیرعامل، 200 مربی، 200 هیات مدیره و…. هستند. کمتر از 10 درصد این مجموعه دارای مدیران سالم هستند. اگر 90 درصد مدیران ما سالم بودند اینقدر دچار مشکل نمی‌شدیم پول مشکلات زیادی را به وجود آورده است.

کلانی: وقتی یک ساختمانی می‌سازیم کدام منطقه از آن را محکم بنا می‌کنیم مطمئناً باید پی ساختمان قوی باشد برای خوب بودن مسائل اخلاقی و اجتماعی در یک جامعه باید پایه فرهنگ را قوی نگه داشت این پایه خانواده است. وقتی در خانواده مشکلاتی وجود داشته باشد که والدین آن نتوانند فرزندان خود را درست تربیت کنند فندانسیون دچار مشکل می‌شود. خانواده‌های ما با مشکلات عدیده‌ای روبه‌رو هستند که مسائل اقتصادی در آن حرف اول را می‌زند. تا وقتی این مسئله حل نشود نمی‌توانیم به برگزاری سمینار و جلسات و تأثیر آن در بهبود وضع موجود امید داشته باشیم. فرهنگ‌سازی در این وضع امکانپذیر نیست.

 چه کسی باید در فوتبال مباحث فرهنگی را دنبال کند و مانع از بروز این اتفاقات شود؟

مناجاتی:‌ من هم تأکید می‌کنم که اخلاقیات از خانواده شکل می‌گیرد. اگر خانواده فرزند را به خوبی تربیت می‌کرد و سپس آن فرزند به مدرسه و بعد از آن به فوتبال می‌آمد. پیشکسوتان اولین چیزی که به فوتبالیست‌ها آموزش می‌دادند بحث اخلاق بود اکنون این مسئله دیده نمی‌شود و پول در همه مسائل حرف اول را می‌زند. مدیرعامل یک باشگاه فقط به فکر قهرمان شدن تیمش است و کاری به رفتارهای دیگر ندارد قهرمانی باید در کنار پهلوانی باشد که متأسفانه این حلقه گم شده فوتبال ایران است اتفاقی که برای مایلی کهن افتاد شوکی به تمامی جامعه ورزش است و باید بدانیم که به کجا می‌رویم که دیگر همه چیز از بین رفته است. خدا آخر و عاقبت ورزش ما را ختم به خیر کند. اتفاقی که برای محمد مایلی‌کهن و علی دایی افتاد باید برای جامعه الگو شود تا ورزشکاران دیگر چنین کاری را تکرار نکنند و احترام شاگرد به معلم بار دیگر حفظ شود. در گذشته وقتی یک موسفید وارد اتوبوس می‌شد تمام جوان‌ها بلند می‌شدند اما اکنون «معذرت می‌خواهم» و «ببخشید» از فرهنگ لغت ما خارج شده است. شما نمی‌بینید کسی دیگر در خیابان به شما تنه بزند و بعداً عذرخواهی کند. واقعاً بی‌فرهنگی زیاد شده و این کوتاهی را در فوتبال هم می‌بینیم. این دو عزیز کوتاهی می‌کنند و این اختلاف‌شان ادامه‌دار شده است باید مثل گذشته اخلاق را آموزش بدهیم. زمان ما تا وقتی یک بزرگتر برای تعویض لباس اقدام نمی‌کرد جوان‌ها به خودشان اجازه نمی‌دادند لباس‌های خود را در رختکن تعویض کنند. این رفتارها قوانین نانوشته‌ای در فوتبال ما بود اما دیگر آنها را مشاهده نمی‌کنیم.

 آیا موسفیدان قبل از بروز این اتفاق نمی‌توانستند بین دایی و مایلی کهن میانجیگری کنند؟

ظلی: خیلی رک بگویم اگر این عزیزان جواب سلام ما را بدهند جای خرسندی و خوشحالی دارد چه برسد به اینکه ما بخواهیم واسطه شویم و به حرف‌مان گوش دهند. این عزیزان سایه خودشان را هم قبول ندارند. ما در خانه چه کسی را بزنیم. باید در خانه‌‌ای را بزنیم که در دل آن به روی شما باز باشد. این عزیزان برای خود شخصیت‌های بزرگی هستند که ورق قطوری از تاریخ فوتبال این کشور را تشکیل می‌دهند. این عزیزان جای فرزندان من هستند فرزند من 47 سال سن دارد. بنده 57 سال با فوتبال زندگی کردم. اسم فوتبال را ایستگاه چه کنم گذاشتم، سال 1978 تیم ملی ما به جام جهانی راه یافت در شرایطی که از دو قاره فقط دو تیم به مسابقات می‌رفتند. تا زمانی که با واقعیت‌‌های گم شده فوتبال آشنا نشویم نمی‌توانیم به جایی برسیم روزی به فرهنگ واقعی فوتبال‌ می‌رسیم که پشت این میزها اهل فوتبال حاضر شوند. باید از تجربیات موسفیدان فوتبال استفاده کنیم خدا رحمت کند اوزوبیو در پرتغال مورد احترام بود بابی چارتون و… در باشگاه‌های خود کمک فکری می‌کردند استقلال و پرسپولیس کجا چنین کاری انجام می‌دهند. تا روزی که این مسائل را درست نکنیم همچنان میکروفن در دست شما قرار دارد و به دنبال پیدا کردن راهی برای رسیدن به فرهنگ‌سازی هستید. ما که رفتیم و گذشت آنچه تو با ما کردی تو بمان و دگران و فوتبال وای به حال دگران.

 آقای مناجاتی به بحث ورود پول و مشکلاتی که به وجود آورده اشاره کرد چرا در سایر کشورها که پول وارد شده این مشکلات به وجود نیامده است؟

روشن: پول یک بعد قضیه است در بانک هم پول زیاد است در اروپا جابه‌جایی یک بازیکن مثلاً 20 میلیون پوند را به گردش می‌آورد. پول زیاد است اما نحوه مدیریت آن را بلدند. یک بازیکن در ایران 900 میلیون تومان قرارداد بسته و فقط 200 میلیون تومان دریافت کرده است. خوشبختانه از وقتی که اداره مالیات و برخی دیگر از مراجع نظارت خود را بیشتر کرده‌اند بسیاری از مشکلات حل شده است. امیدوارم مجلس و بازرسی کل کشور از موضع فعلی خود عقب‌نشینی نکنند و به بررسی مشکلات بپردازند. هر وقتی کسی جلو آمد و این مسائل را پی‌گیری کرده متأسفانه عدم مدیریت پولی این فرد را هم از راه به در کرده است.

 محمد دادکان اعلام کرده برخی به دنبال زمین زدن فوتبال بودند شما این مسئله را قبول دارید؟

روشن: صد درصد همین است قبلاً تعداد افرادی که قصد خراب کردن فوتبال را داشتند کم بود و افراد سالم زیاد بودند کم‌کم این آمار برعکس شد و همین مشکلات ما را بیشتر کرد. خیلی از این افراد از دنیا رفتند و بسیاری هم از حواشی فوتبال کناره‌گیری کردند. وزنه کسانی که خواستند فوتبال را از بین ببرند سنگین‌تر شد.

 خیلی‌ها می‌گویند همین هرج و مرج و حواشی‌ باعث عدم علاقه‌مندی مردم به حضور در ورزشگاه‌ها شده است.

مناجاتی:‌ هواداران باعث رشد و پیشرفت ورزش هستند هوادار باید روحش با اتفاقاتی که درون زمین می‌افتد همخوانی داشته باشد متأسفانه عده‌ای تماشاگرنما در ورزشگاه هستند و به این مسائل خیلی کم رسیدگی می‌شود. امیدوارم دست افرادی که در ورزشگاه‌ها هم بی‌اخلاقی می‌کنند از حضور در ورزشگاه کوتاه شود و نباید مردم را فقط به خاطر بازی فوتبال به ورزشگاه کشید. باید مثل گذشته مسائل اخلاقی هم در نظر گرفته شود. قبلاً در یک بازی معمولی چهل پنجاه هزار هوادار به ورزشگاه می‌آمدند. امیدواریم از طریق مطبوعات و رسانه‌ها این رویه اصلاح شود.

ظلی: در صحبت‌های خود قصد دارم به نقش ارباب جراید و رسانه‌ها هم اشاره کنم که آنها هم در این امر تقصیراتی به گردن دارند. آنها نباید فقط به دنبال حاشیه باشند در همین حواشی قصه‌های معنادار و واقعی هم وجود دارد چرا به آنها اشاره نمی‌شود. چرا به بزرگ‌منشی‌ها و رفتارهای پسندیده اشاره نمی‌کنید و فقط به دنبال حاشیه هستید. وقتی عکس جوانی که پشت لبش سبز نشده را با ماشین چند صد میلیونی و خالکوبی که روی پایش انجام شده می‌اندازید، همین اتفاقات به وجود می‌آید و او نمی‌تواند الگویی برای جوانان‌ باشد تا روزی که حاکمیت واقعی فوتبال شکل نگیرد خانه از پایه ویران خواهد بود. در مقاطعی ما به موفقیت رسیده‌ایم اما آنها جرقه است. باید از پایه، کار قوی انجام دهیم تا این کاروان به مقصد برسد.

آقای ظلی به نقش رسانه‌ها در این حواشی اشاره کرد آیا واقعاً تنها مقصر این مسئله رسانه‌ها هستند؟

کلانی: وظیفه رسانه‌ها است که در این موارد تعامل کنند و در نوشتارها، گفتارها و بازگویی برخی مطالب نوعی مدیریت انجام دهد چرا که در فرهنگ ورزش ما که داعیه پهلوانی بودن آن را داریم چنین مسائلی زیبا نیست و رعایت حرمت پیشکسوتان حرف اول را می‌زند.
 

 

برای ثبت نظرات خود بدون نیاز به تایید عضو کانال تلگرام پرسپولیس نیوز شوید(کلیک کنید)